Recepten | Crema catalana

Crema catalana

7 sep, 2020

 Nagerecht
 40 minuten
 **
 4 personen

Ingrediënten

  • 4.5 dl volle melk
  • 4 eierdooiers van grote eieren
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 1/2 lepel maïzena
  •  1 kaneemstokje
  • schil van halve citroen (citroen goed wassen of bio citroen gebruiken)
  • keukenbrandertje en fijne suiker voor te carameliseren

Doe de melk in een kookpot en zet ze samen met de citroenschil en het kaneelstokje op een zacht vuurtje.
Laat de melk heel zacht koken gedurende een tiental minuten, zo krijg je de subtiele smaak van kaneel en citroen in de melk.

Doe de eierdooiers in een ronde kom en voeg de suiker toe, klop met de klopper of de keukenrobot zolang tot je een cremige, bijna witte massa verkrijgt.

Neem nu met een schuimspaan het kaneelstokje en de citroenschil uit de melk. Doe de maïzena in een koffiekommetje en doe er een beetje van de warme melk bij om de poeder op te lossen.

Nu goed opletten! Giet het koffiekommetje met de maïzena in de kom met de witgeklopte eierdooiers en meng met een garde goed onder elkaar, giet dit mengsel daarna onmiddellijk bij de zacht kokende melk onder voortdurend roeren.

Het mengsel nog een tweetal minuutjes laten koken op een zacht vuurtje, blijven roeren! Verdeel het nog warme mengsel over de crema catalana schoteltjes. Laten afkoelen tot het vast is geworden en daarna in de koelkast bewaren.

Vlak voor het opdienen verdeel je over ieder schoteltje een soeplepel suiker die je dan onmiddelijk afbrand met je keukenbrander.

Je gasten zullen dol zijn op die heerlijke geur van gebrande suiker en de smaak van de catalana met het subtiel aroma van citroen.

Que aproveche !
Roberto

PS wil je het nog specialer maken, voeg dan vooraleer je de catalana in de potjes verdeeld een scheut “licor crema catalana” toe aan de mengeling (te koop in onze webshop)

Meer recepten

Pintxos con chistorra

Pintxos con chistorra

De chistorra is een rauwe, dunne chorizoachtige worst uit Navarra. Omdat deze worst nog rauw is, dient hij dus zeker gebakken te worden voor consumptie. Plaats deze overheerlijke tapa op een schijfje stokbrood, steek er een tandenstoker door en je hebt meteen een van...

Lees meer
Albóndigas en salsa de tomates

Albóndigas en salsa de tomates

Dit keer maken we een echte klassieker klaar, albóndigas, oftewel gehaktballetjes in tomatensaus. Wat heb je allemaal nodig aan materiaal, een snijplank, een braadpan en een kookpot met hoge randen. We maken eerst de gehakballen, doe in een mengkom het gehakt, peper,...

Lees meer
Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Overbekend en o zo lekker, wie kent deze tapa niet? Hieronder een eenvoudig recept dat altijd lukt.Wat je wel nodig hebt is een kleine anti-kleef koekepan (grote van een tortilla). Neem een pan met een ijzeren handvat, omdat de pan in de oven gaat. We beginnen eraan,...

Lees meer
0
    0
    Winkelmandje
    Winkelmandje is leeg