De binnenlanden van de regio Valencia is de bakermat van de paella en andere rijstgerechten . Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd. Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, garrofón, eventueel slakken en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren. (Paella Marinera of Arroz a banda). Gemengde paella’s met vlees en vis zijn Paella Mixta’s. Bij vegetarische paella’s wordt het vlees of de vis vervangen door dagverse zuiderse groenten.
Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht is de paella veranderd in een feestmaaltijd.
Essentieel bij alle paella’s is de rijst, de bouillon en de basis van tomato frito saus. Bij een goed gemaakte paella valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft hij alle vocht geabsorbeerd. Een paella de marisco is doorgaans vochtiger dan een paella valenciana, maar heeft ook minder soccarat; een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt, favoriet bij alle paella-eters, ook bekend onder de naam quemada. De paella wordt geserveerd met citroen.
Het gerecht paella dankt zijn naam aan de pan waarin het bereid wordt. Het woord paella vindt zijn oorsprong in de Latijnse benaming voor pan, namelijk patella.
Naast bovengenoemde oorsprong van het woord paella zijn er vele geromantiseerde en folkloristische vertellingen over de naamgeving. Zo zou de naam paella mogelijk afgeleid zijn van het gebruik dat de mannen eens per jaar voor de vrouwen van het dorp kookten. Aangezien ze de restjes van de dagen ervoor gebruikten, werd het een bonte maaltijd. De platte manier om “voor haar” (para ella) te zeggen, is pa’ ella. Dit is later een woord geworden, paella.
Een variant op het “voor haar” (para ella)-verhaal is dat de koningin van Spanje een Valenciaans dorp zou aandoen en dat de dorpsbewoners hierop een speciale maaltijd para ella wilden bereiden.
Een ander oud verhaal vertelt over hoe de hofhoudingen van Moorse koningen rijstschotels bereidden met de kliekjes van de koninklijke banketten. ‘Paella’ zou daarbij afgeleid kunnen zijn van het Arabische woord voor restjes: ‘baqiyah’. In het algemeen wordt aangenomen dat paella reeds aan de koningshuizen van Frankrijk en Spanje werd geserveerd. De Romeinen zouden zelfs al een vroege vorm van paella kunnen hebben gehad.
In ieder geval, in onze shop vind je werkelijk alles om zelf je paella te maken, en heb je daar geen zin in ! Dan komt robertos, paella y tapas hem met plezier voor je maken.