Recepten | Pintxos con chistorra

Pintxos con chistorra

3 feb, 2022

 tapas
 10 minuten
 *
 4 personen

Ingrediënten

  • 2 chistorra
  • 1 stokbrood
  • evt. Pimientos del pequillo
  • evt. pimientos de padrón
  • evt. kwarteleitjes
  • tandenstokers

De chistorra is een rauwe, dunne chorizoachtige worst uit Navarra. Omdat deze worst nog rauw is, dient hij dus zeker gebakken te worden voor consumptie. Plaats deze overheerlijke tapa op een schijfje stokbrood, steek er een tandenstoker door en je hebt meteen een van de bekendste tapas in Spanje : de Pintxo.

Pintxos is het Baskisch voor pinchos en ze zijn verwant aan de tapas. Waar het verschil precies ligt is niet helemaal duidelijk (onderdeel van menig discussie) maar vaak wordt gesteld dat ze worden gespiesd, meestal op een klein sneetje stokbrood.

Wanneer je in de bar pinchos eet, bijvoorbeeld bij een glaasje witte wijn, dan is gebruikelijk dat de klant de prikkers bewaart. Bij het afrekenen laat de klant de verzamelde prikkers zien zodat de bareigenaar kan zien hoeveel de klant gegeten heeft.

Voor de bereiding van deze eenvoudige tapa, heb je niet veel nodig, enkel een snijplank, braadpan en een pak verbeelding.

Snij de chistorra op lengtes van ong. vijf centimeter en bak 4 à 6 minuten af op gemiddelde temperatuur in een braadpan. Olijfolie toevoegen is niet nodig, de chistorra verliest genoeg olie om te kunnen bakken.

Snij het stokbrood op schijfjes en plaats eventueel even onder een grill zodat de bovenkant van het schijfje een beetje kleur krijgt.

Leg de gebakken chistorra (warm of koud) op het broodschijfje steek er een prikker door en je hebt in een recordtempo een smaakvolle verse tapa gemaakt.

Hier is het stuk dat je je verbeelding de vrij loop kan laten, combineer de pinxto met bijvoorbeeld een gebakken kwarteleitje en een stukje pimiento del pequillo, of prik er een padrónpeper op, je kan eindeloos combineren en zo je eigen versie van deze pintxo creëren

Uiteraard kan je hiervoor alle ingrediënten vinden in El Valenciano.
Een perfecte begeleider van deze tapa is een frisse Txacolina, een witte Baskische wijn. Je kan deze vinden bij ons onder de naam Aretxaga.

Ik zou zeggen veel plezier, combineer er maar op los. En post gerust een fotootje van je creatie op onze facebookpagina.

Smakelijk.
Chef Roberto

Meer recepten

Albóndigas en salsa de tomates

Albóndigas en salsa de tomates

Dit keer maken we een echte klassieker klaar, albóndigas, oftewel gehaktballetjes in tomatensaus. Wat heb je allemaal nodig aan materiaal, een snijplank, een braadpan en een kookpot met hoge randen. We maken eerst de gehakballen, doe in een mengkom het gehakt, peper,...

Lees meer
Tortilla de patatas

Tortilla de patatas

Overbekend en o zo lekker, wie kent deze tapa niet? Hieronder een eenvoudig recept dat altijd lukt.Wat je wel nodig hebt is een kleine anti-kleef koekepan (grote van een tortilla). Neem een pan met een ijzeren handvat, omdat de pan in de oven gaat. We beginnen eraan,...

Lees meer
Alas de pollo al ajillo

Alas de pollo al ajillo

Wie lust er nu niet een heerlijk kippenvleugeltje, deze tapa zal niet teleurstellen als eenvoudig maar enorm smakelijk gerechtje. Kruid de kippenvleugelboutjes met peper en zout en bak ze in de olijfolie tot ze goudbruin en gaar zijn. Neem ze uit de pan en zet ze even...

Lees meer