De chistorra is een rauwe, dunne chorizoachtige worst uit Navarra. Omdat deze worst nog rauw is, dient hij dus zeker gebakken te worden voor consumptie. Plaats deze overheerlijke tapa op een schijfje stokbrood, steek er een tandenstoker door en je hebt meteen een van de bekendste tapas in Spanje : de Pintxo.
Pintxos is het Baskisch voor pinchos en ze zijn verwant aan de tapas. Waar het verschil precies ligt is niet helemaal duidelijk (onderdeel van menig discussie) maar vaak wordt gesteld dat ze worden gespiesd, meestal op een klein sneetje stokbrood.
Wanneer je in de bar pinchos eet, bijvoorbeeld bij een glaasje witte wijn, dan is gebruikelijk dat de klant de prikkers bewaart. Bij het afrekenen laat de klant de verzamelde prikkers zien zodat de bareigenaar kan zien hoeveel de klant gegeten heeft.
Voor de bereiding van deze eenvoudige tapa, heb je niet veel nodig, enkel een snijplank, braadpan en een pak verbeelding.
Snij de chistorra op lengtes van ong. vijf centimeter en bak 4 à 6 minuten af op gemiddelde temperatuur in een braadpan. Olijfolie toevoegen is niet nodig, de chistorra verliest genoeg olie om te kunnen bakken.
Snij het stokbrood op schijfjes en plaats eventueel even onder een grill zodat de bovenkant van het schijfje een beetje kleur krijgt.
Leg de gebakken chistorra (warm of koud) op het broodschijfje steek er een prikker door en je hebt in een recordtempo een smaakvolle verse tapa gemaakt.
Hier is het stuk dat je je verbeelding de vrij loop kan laten, combineer de pinxto met bijvoorbeeld een gebakken kwarteleitje en een stukje pimiento del pequillo, of prik er een padrónpeper op, je kan eindeloos combineren en zo je eigen versie van deze pintxo creëren
Uiteraard kan je hiervoor alle ingrediënten vinden in El Valenciano.
Een perfecte begeleider van deze tapa is een frisse Txacolina, een witte Baskische wijn. Je kan deze vinden bij ons onder de naam Aretxaga.
Ik zou zeggen veel plezier, combineer er maar op los. En post gerust een fotootje van je creatie op onze facebookpagina.
Smakelijk.
Chef Roberto